Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Top vijf grootste verzekeraars van Nederland

Als je een verzekeraar zoekt is het je waarschijnlijk al opgevallen dat veel verzekeraars bij elkaar horen. Zo heten bijvoorbeeld de bekende verzekeraars Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Avero officieel Centraal Beheer Achmea, Zilveren Kruis Achmea, Avero Achmea.

Wij kijken hier naar de top vijf van grootste verzekeraars in Nederand. Want het is belangrijk te weten hoe de kaarten liggen als je een verzekeraar kiest.

Er bestaan op het eerste gezicht talloze verzekeringsmaatschappijen, maar als je kijkt welke bedrijven daar achter zitten blijft er nig maar een handje vol over. De tien grootste verzekeringsmaatschappijen van Nederland zijn goed voor ongeveer negentig procent van alle verzekeringen in Nederland.

Hieronder de top vijf van grootste verzekeraars van Nederland.

1. Achmea

Achema (voorheen Eureko) is de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. Onder Achmea vallen onder andere Centraal Beheer Achmea, Zilveren Kruis Achmea, Avero Achmea, maar ook FBTO, Agis en Interpolis. Achmea is goed voor vijfentwintig procent van de omzet aan verzekeringen in Nederland! Daarnaast is deze Nederlandse verzekeraar ook in veel andere landen actief.

2. Univé en VGZ (voorheen UVIT)

UVIT was de moedermaatschappij van Univé, VGZ, Zekur, Bewuzt en IZA-IZZ. Het ging bij UVIT voornamelijk om zorgverzekeringen. Het bedrijf is in 2007 dan ook ontstaan toen de ziekenfondsbedrijven samengingen omdat het ziekenfonds plaats moest maken voor de zorgverzekering.  Per 31 december 2011 is UVIT opgesplitst in een zorgverzekeraar onder de naam Coöperatie VGZ U.A. en een schadeverzekeraar onder de naam Coöperatie Univé U.A. Door de Bond van Verzekeraars worden ze nog steeds tot één verzekeringsgroep gerekend. Samen zijn ze nog steeds de nummer twee op verzekeringsgebied met een martkaandeel van 14%.

3. CZ Groep

Onder de CZ Groep vallen de verzekeraars CZ, OHRA en Deltalloyd Zorgverzekeringen. De CZ Groep heeft 3,3 miljoen verzekerden en een omzet van 8,2 miljard euro (2013). Het marktaandeel van de CZ Groep is 11%.

4. ING

ING (Internationale Nederlanden Groep) is de meest internationale verzekeringsmaatschappij van Nederland. ING is in 2009 ontstaan door een fusie van de ING Bank en de Postbank. Verzekeringen verkopen ze onder ondere onder de namen Nationale Nederland en RVS. ING heeft de laatste jaren terrein verloren maar heeft in Nederland nog steeds een marktaandeel van 8%.

5. Menzis

Deze specialist in zorgverzekeringen is op dit gebied zo groot dat ze 7% van de Nederlandse verzekeringsmarkt in handen hebben. Menzis handelt onder de namen Menzis, Anderzorg, Azivo en HEMA (zorgverzekeringen).