Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Occasionwaarde regeling bij autoverzekering

Tip: Als u een occasion koopt met een nog vrij hoge waarde, dan is een verzekering met occasionwaarderegeling interessant.

Als u een auto total loss rijdt krijgt u normaal gesproken de dagwaarde van de auto uitgekeerd van de verzekeringsmaatschappij. Dat is minder dan de waarde die u voor de auto hebt betaald. Ondanks dat u all risk verzekerd bent leidt u toch "verlies" op deze schade.

Er zijn regelingen om er voor te zorgen dat u meer uitgekeerd krijgt. Voor nieuwe auto's is dat de nieuwwaarderegeling die er voor zorgt dat u nog enige tijd de nieuwwaarde vergoed krijgt. Voor occasions (tweedehands auto's) is er een vergelijkbafre regeling, de occasionwaarderegeling.

Heeft u een verzekering met een occasionwaarde? Dan betaalt de verzekeraar bij een total-loss niet de dagwaarde uit, maar het bedrag dat u destijds voor uw occasion heeft betaald. Omdat de waarde van een auto altijd afneemt is de dagwaarde van uw auto lager dan de prijs die u betaald hebt voor de auto. U heeft dus voordeel van deze regeling. Deze kan oplopen tot vele honderden euro's.

En dan het goede nieuws. Er zijn autoverzekeraars die een occasionwaarderegeling aanbieden terwijl dat niets extra kost. Dat is natuurlijk heel interessant als u een ocassion koopt en verzekerd. Onder andere FBTO en Nederlanden van Nu bieden verzekeringen met een occasionwaarde aan.

Voorwaarden occasionwaarderegeling

Let bij het afsluiten wel even op de voorwaarden die de verzekeraar aan de occasionwaarderegeling verbind. Soms moet je de auto namelijk kopen bij een bij de Bovag aangesloten autobedrijf of zelfs bij een merkdealer. Soms is het echter genoeg als  u de auto heeft gekocht bij een autobedrijf met KvK inschrijving en een factuur of bankafschrift kunt overleggen. Een van een particulier gekochte auto valt nooit onder de occasionwaarderegeling.