Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Informatie WA autoverzekering

Een WA autoverzekering is een verplichte autoverzekering. Iedere autobezitter in Nederland moet een WA autoverzekering afsluiten. Een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is een verzekering voor de schade die u een ander aanbrengt.

Stel: U heeft een aanrijding met een andere auto door jouw schuld. Beide auto's hebben schade. De WA autoverzekering vergoedt dan de schade voor de andere partij. uw eigen schade wordt echter niet door de WA autoverzekering vergoed. Daarvoor moet u namelijk een All Risk verzekering afsluiten.

Dat de WA autoverzekering verplicht is, is vooral bedoeld om de onschuldig aangereden partij zekerheid te bieden. Deze kan namelijk een grote schade oplopen als deze door iemand aangereden wordt. Schade door een total loss auto, maar ook doordat deze bijvoorbeeld door het ongeluk invalide wordt, met alle (financiële gevolgen van dien). Dankzij de WA verzekering van de schuldige partij worden deze kosten vergoed.


De WA autoverzekering en het gewicht van de auto

Voor de hoogte van het premiebedrag voor een WA autoverzekering is het gewicht van de auto bepalend. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de premie. De gedachtegang hierachter is dat een zwaardere auto meer schade aanricht dan een lichte auto.

Alternatieven voor (alleen) een WA verzekering zijn de verzekeringen met beperkte cascodekking (uitgebreide WA verzekeringen) en met volledige cascodekking (de all risk verzekering).


Wat is de beste WA verzekering voor uw auto?

Doe een autoverzekering vergelijk en binnen een paar minuten weet u wat voor uw auto de beste autoverzekering is en wat deze kost (laagste prijs).