Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Tips rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstand is bijzonder duur. Denk maar eens aan het uurtarief van een advocaat. Een goede rechtsbijstandverzekering is daarom erg verstandig. Hieronder vind u handige tips om rekening mee te houden als u een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten.

  • Bij een rechtsbijstandsverzekering kunt u vaak kiezen voor onderdelen waarvoor u zich verzekerd. U kunt zich bijvoorbeeld verzekeren voor inkomen (conflicten met uw werkgever uit uitkeringsinstantie), verkeer, wonen, consumentenzaken, enz. Soms valt een dekking echter al onder een andere verzekering. Heeft u bijvoorbeeld autoverzekering waarin de juridische hulp verzekerd is, dan hoeft u zicht niet meer voor de module Verkeer te verzekeren.
  • Om dezelfde reden hoeft u zich niet voor consumentenzaken te verzekeren als u lid bent voor de Consumentenbond, of voor conflicten met uw werkgever als u al lid bent van een vakbond.
  • Kijk bij goede rechtsbijstandsverzekeringen voor goede betaalbare verzekeringen voor rechtshulp.
  • Als u onmiddellijk juridische hulp nodig heeft en nu pas een rechtsbijstandverzekering afsluit moet u waarschijnlijk wachten voordat u gebruik kunt maken van de verzekering. Er geldt namelijk een wachttijd voor rechtsbijstandverzekeringen. Meestal bedraagt deze drie maanden. Logisch, want anders zou iedereen alleen een rechtsbijstandverzekering afsluiten op het moment dat deze nodig is.
  • Om dezelfde reden worden conflicten vaak niet gedekt die al liepen toen u de rechtsbijstandverzekering afsloot. Dit geldt ook voor conflicten die u duidelijk had kunnen zien aankomen op het moment van afsluiten van de verzekering.
  • U kunt zich individueel verzekeren voor rechtsbijstand, maar voor een gezin is een gezinsrechtsbijstandverzekering interessanter. Iedereen is dan goed verzekerd en de kosten zijn veel lager dan bij individuele verzekeringen. Bovendien vallen niet alleen uw partner en uw kinderen onder het gezin, maar ook eventueel inwonende ouders, grootouders, schoonouders e.d.
  • Heeft u een laag inkomen en weinig geld op de bank? Dan komt u misschien in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Een rechtsbijstandverzekering is dan minder noodzakelijk.