Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Bromfietsverzekering tips

Een bromfietsverzekering is verplicht in Nederland, tenminste voor wat betreft de WA verzekering (Wettelijke Aaansprakelijkheidsverzekering). Daarnaast is er echter nog veel meer te verzekeren aan uw bromfiets of scooter. Denk aan de schade die u per ongeluk zelf aan uw bromfiets of scooter toebrengt of denk aan diefstal van uw scooter of brommer.

Hieronder vindt u tips met betrekking tot bromfietsverzekeringen:

Eigen risico

Let op het eigen risico als u een bromfietsverzekering kiest. Het is leuk als u een bromfietshelm  kunt declareren, maar als het eigen risico 150 euro bedraagt schiet u daar nog weinig mee op. Wilt u een goedkope bromfietsverzekering zonder eigen risico? Kijk dan eens bij de InShared bromfietsverzekering.


All Risk bromfietsverzekering

Evenals bij een autoverzekering is er bij een bromfietsverzekering sprake van een verplichte WA verzekering en een vrijwillige All Risk verzekering (bij brommers en scooters vaak opgesplitst in meerdere modules). Hou er rekening mee dat de verzekeraars (na het verlopen van een eventuele aanschafwaarde regeling) de dagwaarde vergoeden. Dat betekent dat een All Risk verzekering relatief steeds duurder wordt naarmate de bromfiets ouder en minder waard wordt. Wordt de bromfiets of scooter te oud, haal hem dan uit de all risk.


Diefstalverzekering bromfiets / scooter

Dat geldt ook voor de diefstalverzekering voor uw bromfiets of scooter. Is dit een aparte verzekering (soms is dat het geval, soms valt hij onder de all-risk bromfietsverzekering), dan is het ook niet meer rendabel deze verzekering aan te houden als de brommer ouder wordt


Aanschafwaarderegeling bromfiets en scooter

We noemden hem hierboven al even. De aanschafwaarderegeling. Deze regeling houdt in dat je enige tijd bij een total loss of diefstal de waarde vergoed krijgt waarvoor je zelf de bromfiets of scooter hebt gekocht. Deze waarde kan veel hoger liggen dan de dagwaarde die je normaal uitgekeerd krijgt. De aanschafwaarderegeling kan dus een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een bromfietsverzekering. 

Centraal Beheer keert het eerste jaar de aanschafwaarde uit bij nieuwe bromfietsen.