Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP, WA-verzekering of schadeverzekering genoemd) is een verzekering die schade vergoedt die door u of uw kinderen of huisdieren per ongeluk aan iemand zijn toegebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schade  die veroorzaakt wordt door uw hond die iemand bijt, de schade doordat uw zoon een bal door een ruit schiet of de schade die ontstaat doordatu op de fiets iemand aanrijdt die vervolgens invalide raakt.

In Nederland is een AVP aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar het is zeer aan te raden er wel één af te sluiten. Iemand kan per ongeluk een schade veroorzaken die in de tonnen of misschien wel miljoenen loopt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ongelukken waarbij iemand invalide raakt of waarbij er een enorme materiële schade ontstaat.

Op deze website lees je alles over de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, de voorwaarden en de dekking.

Een AVP aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens WA-verzekering genoemd (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Dit is echter onjuist en zeer verwarrend omdat WA-verzekering ook de naam is van de verplichte autoverzekering die de schade dekt die je met een auto iemand toebrengt. De WA-verzekering (voor schades veroorzaakt met de auto) en de aansprakelijkheidsverzekering (voor overige veroorzaakte schades) staan echter geheel los van elkaar.
 

Meer over de AVP aansprakelijkheidseverzekering