Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Een WA of een All Risk autoverzekering?


Wat voor autoverzekering kiest u? Nog afgezien van de keuze voor een bepaalde verzekeraar moet u een keuze maken uit drie soorten autoverzekeringen:

WA: Een verplichte autoverzekering die de schade dekt die u anderen toebrengt.
Beperkt Casco / WA Plus: Deze verzekering dekt tevens schades die niet door een aanrijding zijn toegebracht.
Volledig Casco / All Risk: Deze verzekering dekt tevens schades aan uw auto die door eigen schuld.


Wat voor autoverzekering?

Het is altijd een lastige keuze om te bepalen welk soort autoverzekering u kiest. Een All Risk verzekering kost een stuk duurder dan een WA verzekering, maar als u door eigen schuld uw auto total loss rijdt krijgt u geen cent van de verzekering. Maar let op, bij de All Risk verzekering krijgt u de dagwaarde van de auto vergoed! 

Dat is vreemd want u betaald wel de premie over de nieuwwaarde. Dus als u een auto van acht jaar oud rijdt, betaalt u de premie alsof het een nieuwe auto betreft (bijv. 500 euro per jaar), maar als u de auto total loss rijdt krijgt u allen de dagwaarde vergoed (bijv. 1.000 euro). Een All Risk verzekering wordt dus steeds minder interessant naarmate de auto ouder wordt.

Wanneer het omslagpunt ligt waarop u beter op een WA of WA Plus verzekering kunt overstappen hangt van een aantal factoren af. De waarde van de auto natuurlijk, maar ook van het financiele risico dat u wilt lopen bijvoorbeeld, of van het wel of niet de beschikking hebben over spaargeld waarmee u zelf een nieuwe auto kunt financieren als het misgaat. Maar vooral de schadevrije jaren zijn van groot belang. Heeft u veel schadevrije jaren, dan ligt de maandpremie een stuk lager en blijft de All Risk verzekering langer interessant.

Richtlijnen All Risk / WA autoverzekeringen

Als richtlijn kunt u ongeveer aanhouden dat het financieel aantrekkelijk is om een auto tot en met het vijfde jaar All Risk / Volledig casco te verzekeren. Daarna gaan de meeste mensen over op een verzekering met Beperkt Casco (ook wel WA Plus genoemd). Deze verzekering dekt niet de schade aan eigen auto bij een zelf veroorzaakt ongeluk, maar wel de schade door natuurgeweld, ruitschade, schade door diefstal en brand e.d. Na 10 jaar is de waarde van de auto meestal zo laag dat er voor wordt gekozen alleen een verplichte WA-verzekering af te sluiten.