Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Inboedelverzekering (informatie)

Een inboedelverzekering is een schadeverzekering voor alles dat in het huis staat. Voor schade (bijvoorbeeld  brand) en diefstal. Maar de dekking van een inboedelverzekering gaat verder dan alleen de spullen die binnenshuis staan. Ook schade of diefstal de tuinmeubelen en tuindecoratie e.d. wordt vergoed, evenals fietsen, bromfietsen, huisdieren (geen vee) en zelfs spullen die uit uw auto worden gestolen vallen onder de inboedel en dus ook onder de inboedelverzekering.

Bij diefstal uit huis moet er wel sprake zijn van inbraak. Diefstal door een insluiper die door een niet afgesloten deur of raam binnenkomt en spullen meeneemt wordt niet vergoed. Motoren of auto's vallen niet onder de inboedelverzekering, ook al staan ze in een afgesloten garage. Ook geld en waardepapieren zijn niet verzekerd tegen brand en diefstal.

>>> TIP: Dit zijn goede inboedelverzekeringen


Oververzekerd of onderverzekerd
Bij de inboedelverzekering verzekert u zich voor het totale bedrag dat uw inboedel waard is. Dit betreft het bedrag van de nieuwwaarde. Van alle bezittingen die onder deze verzekering vallen telt u de waarde op en voor dit bedrag verzekert u zich (al gebruikt men in de praktijk meestal de inboedel waardemeter). 

Declareert u een (grote) schade dan kan de verzekeraar controleren of u wel voldoende verzekerd was. Is dat niet het geval dan bent u onderverzekerd. De verzekeraar hoeft de schade dan niet volledig te vergoeden. Was u voor maar 80% van de werkelijke waarde verzekerd, dan hoeft de verzekeraar ook maar 80% van de schade te vergoeden, ook al ligt het schadebedrag ver onder de verzekerde som.

Bent u oververzekerd (dit is het geval wanneer u verzekerd bent voor een hoger bedrag dan de werkelijke waarde van uw inboedel) dan krijgt u nooit meer vergoed dan de werkelijke schade. U mag namelijk nooit voordeel  van een schade hebben. Daarom krijgt u ook niet van twee verzekeraars uitgekeerd als u dubbel verzekerd bent.

Het te vergoeden bedrag
Bij een inboedelverzekering wordt de premie altijd op de nieuwwaarde gebaseerd, maar dit betekent niet dat u dit bedrag bij schade ook uitgekeerd krijgt. Als de waarde van een gedeclareerd object minder is dan 40% van de nieuwwaarde krijgt u alleen de dagwaarde vergoed. Bij elektrische apparatuur zoals een televisie of computer is dit al heel snel het geval. Bromfietsen, vaartuigen en aanhangwagens worden altijd tegen dagwaarde vergoed.

Ook antiek en zaken met een zeldzaamheidswaarde zijn uitzonderingen. Deze zijn verzekerd tegen de antiquarische waarde of de zeldzaamheidswaarde.