Gratis Verzekeringsinformatie

Alles over verzekeringen duidelijk uitgelegd

Opstalverzekering (informatie)

Er zijn twee soorten woonverzekering, de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

De  opstalverzekering is een woonverzekering die de schade aan het huis (of ander gebouw) zelf dekt. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden aangezien de schade aan een huis enorm kan zijn, bijvoorbeeld bij een flinke brand. 

>>> TIP: Dit zijn goede opstalverzekeringen


De dekking van de opstalverzekering
Brand is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen een opstalverzekering afsluiten, maar de dekking van opstalverzekeringen is veel breder. Ook andere schades aan het huis worden gedekt. Bij sommige opstalverzekeringen is bijvoorbeeld het glas meeverzekerd zodat u ook een barst in een raam kan declareren. Er zijn echter ook opstalverzekeringen waarbij u voor de ramen een aanvullende glasverzekering moet afsluiten.

Het verzekerde bedrag
Als u uw huis verzekerd doet u dit voor een bepaald bedrag, normaal gesproken de herbouwwaarde van het huis. Hoewel de verzekerde waarde ieder jaar automatisch wordt aangepast aan de marktontwikkelingen (de herbouwwaardemeter) kun je toch onderverzekerd of oververzekerd blijken te zijn bij het declareren van een schade. 

Bij een kleine schade zal een onderverzekering (waarbij de waarde van het huis hoger is dan het bedrag waarvoor het verzekerd is) niet zo uitmaken, maar bij een grotere schade zal de verzekeraar mogelijk het huis taxeren. Blijkt het bedrag waarvoor het huis verzekerd is dan veel te laag, dan zal de verzekeraar slechts het overeenkomende percentage vergoeden (bijv. slechts 80% verzekerd is ook slechts 80% vergoed). Het uitgekeerde bedrag zal nooit hoger zijn dan de verzekerde som.

Heeft u uw huis oververzekerd (m.a.w. betaalt u  premie voor een hoger bedrag dan je huis waard is), dan krijgt u natuurlijk niet meer vergoed dan de werkelijke schade. Evenmin zal u voordeel hebben aan de schade als u dubbel verzekerd bent. Is dit het geval, dan mag je bij één verzekeraar de schade verhalen. Bent u bij twee maatschappijen verzekerd dan mogen de verzekeraars onderling zelf uitzoeken wie welk deel van de schade betaald. Als klant merkt u daar niets van.